Eskilstuna - en blomstrande industristad
Karl X Gustaf anses ha lagt grunden till den industriella utvecklingen och verksamheten som kom till att blomstra i Eskilstuna under slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet. Stadens centrala läge i landet, gjorde att man relativt lätt fick tillgång till råmaterial via sjövägen.
Det är även kanske den ort, som genom sin knivindustri, bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Det har funnits över 55 fällknivs- och dolktillverkare samtidigt i Eskilstuna vid den här tiden.
I bild Hadar Hallströms Kniffabrik 1897
Hadar Hallström, Grundare av EKA1882 AB. Född 1853
HADAR HALLSTRÖM
År 1882, efter sina studier, som ingenjör och sedan med arbetsmaskiner för trä, järn och metaller, startade Hadar företaget Hadar Hallströms Kniffabriks AB. Som vi idag känner till som EKA1882 AB. I slutet av 1800-talet hade, på den tiden, denna moderna fabrik omkring 100 stycken arbetare.
Under sin tid belönades Hadars fabrik med priser från Världsutställningen i Chicago 1983, Stockholm 1897, Paris 1900 och i Seattle Washington, USA.
Tillverkning av Fällknivar och Trädgårdsknivar i Hadar Hallströms Kniffabrik.
Bild från Katalog 1892.
JOHN ELMQUIST
När John Elmquist tog över företaget ändrades namnet till Eskilstuna Kiffabriks Aktiebolag (EKA). Affärerna gick upp och ner, och under 1930-talets deprission blev det tuffa tider för knivtillverkarna. Men en EKA-klassiker, kniv med korkskruv, höll företaget flytande. Eftersom alla flaskor på den tiden var förseglade med en kork. Men detta kom att ändras på, då man under 40-talet istället började använda sig av kapsyler.
John Elmquist ny VD 1917
TORBJÖRN EVRELL
Efter EKAs ägare avled oväntat 1946, fick svärsonen Torbjörn Evrell ta över, endast 26 år gammal, en ganska föråldrad maskinpark.
Mycket skulle nu komma att förändras på EKA. Tillverkningsmetoderna förbättrades och maskinparken rustades upp. Man gick från hejarsmidet till att stansa ut bladämnen ur bandstål.
Knivar som inte sålde plockades bort ur sortimentet och de som ansågs fungera förbättrades. Antalet modeller gick från 91 till 37 och den förr så oumbärlige korkskruven eliminierades.
Men det var en ny produktidé som verkligen tog fart: Gåvo-kniven.
Torbjörn Evrell, VD
Pressaren tar fram ämnen till knivblad i fabriken.
Fickkniven från EKA blev världsberömd
Kungligheter och presidenter uppmärksammade kniven som en gåva. President Lyndon B. Johson till exempel, köpte en specialtillverkad knivmodell med guld detaljer och hans signatur, för att ge bort som en gåva. Samma även för President Dwight D. Eisenhower.
Det kom beställningar från hela världen, både från företag och privatpersoner. Under Evrells tid gick 50% av försäljningen till export. Svenska detaljhandeln 30% och företagen i form av presentartiklar med 70%.
Specialtillverkad fickkniv för President Dwight D. Eisenhower år 1953.
EKA åker till rymden!
På 1960-talet åkte den första EKA-kniven, modell nr 6BL (Classic 6) till rymden på "the Mercury Capsel" och även modern EKA-klassiker, modell Classic 66 föddes samt 1967 modellen Esquire.
Bakom modellerna låg Greve Sigvard Bernadotte, en pionjär inom svensk industridesign och internationellt erkänd formgivare och illustratör.
Det är speciellt två saker som Evrell förändrade på EKA. För det första produktutvecklingen och för det andra marknadsföringen.
Swede- En världsrevolutionerande nyhet
Evrell ville tillverka världens bästa hopfällbara kniv med ett blad. Under flera års försök presenterades en nyhet som skulle revolutionera knivtillverkningen i hela världen. Före 1970, när nyheten presenterades, var alla knivar nitade. Detta skedde i regel för hand eller i nitmaskin och det tog upp till fyra år att komma upp till den skicklighet som krävdes för en knivsmed, för att vara fullärd.
Nu presenterades den första skruvade fällkniven i serien Swede och den var helt revolutionerande. Detta innebar ett nationellt genombrott för EKA. Här kan man skruva bort skollorna och därför lätt rengöra kniven, smörja innanmätet och justera bladets gång.
Modell Swede 38 formgivare: Sigvard Bernadotte. 8 cm långt blad i rostfritt stål eller svartoxiderat kolstål. Skaft av slagfast ABS-plast. Kunde också levereras med bryne i lyxförpackning.
Ett besök i den nya EKA-fabriken
1971 flyttade EKA in i nybyggda lokaler i Vilsta Industrilokaler i hemstaden Eskilstuna. Fabriken hade sammanlagda industriytor på 2400 kvm.
Tillverkningsmetoder och material har nått nya höjder i den nya fabriken. Bladen stansas ut med en bältdriven 40-tons press. Denna moderna metod gav nu högre och jämnare kvalitet än smidesprocessen.
Trots modern robotteknik lever hantverket kvar. Här i slutet av tillverkningsprocessen, där skruvas halvorna på handtaget ihop med bladet med den nya revolutionerade dubbelskruven.
100-års jubileum
1982 firade EKA 100 år som knivtillverkare. Och som en jubileumsutgåva tillverkade EKA en fickkniv i massivt guld.
Karin Ingelsson, ny VD år 1985 och dotter till Torbjörn Evrell.
1988 Nyhet! Modell Swede 88
1990 EKA blir Hovleverantör
Nya samarbeten som uppmärksammas
Under Ingelssons tid rationaliserades produktionen alltmer och alla slipmaskiner automatiserades helt. Förutom större flexibilitet i märkning kom det också att innebära bättre arbetsmiljö i verkstaden.
Nu arbetades det mer flitigt med externa och innovativa samarbeten, för att fortsätta ligga i framkant i knivutvecklingen. Samarbetet med formgivaren Mårten Sjöberg, ung elev vid Konstfack i Stockholm 1992, resulterade i en mycket uppmärksammad modell: Swede 110.
Och 1993 inleddes samarbete med Wengen i Schweiz, som tillverkar schweiziska arméknivar, där EKA kunde presentera "The Wood Collection".
Swede 110 - Nytänk och modern teknik
Kniv med patenterad knappfunktion som låser blade i både utfällt och infällt läge. Skaft av slagtåligt, svart akrylat och gick att fås med blad av specialhärdat kolstål eller rostfritt svenskt stål.
The Wood Collection
EKA's första fastbladsknivar
EKA knivar klev in på nya jaktmarker med The EKA Nordic Collection. År 1998, i samarbete med svenska jägare och överlevnadsexperter, föddes denna knivkollektion. Detta blev EKAs första fastbladsknivmodeller. Modeller som ingick i kollektion var Nordic T8, H8, W11, S11 och den nya unika buköppnaren Nordic R8.
Med Nordic R8 väcktes också idén till om att kunna kombinera buköppnaren med en annan kniv. Det blev startskottet för en produktutveckling, där EKA åter igen kom att bli först i världen.
I bild: Nordic H8, Nordic W11 och Nordic R8
Kombisåg Viking - Gjord för att användas överallt.
2006 blev EKA Combi Saw en EKA-produkt med en uppdaterad design. Men kombisågen Viking, kommer ursprungligen från ett samarbete mellan Thomas Karlsson och en student och som då kom att tillverkas i EKAs fabrik.
Kombisåg Viking - en hopfällbar såg som är lätt att ta med sig och kan fraktas säkert i exempelvis ryggsäcken eller bilen. Levererades, precis som idag, med tre olika blad för att såga i trä, metall, plast eller vilt.
EKA Cuisine Set
Bon appétit
EKA flyttar in i hemmets hjärta med knivkollektion Cuisine år 2000. Utvecklade av EKA för att göra matlagning och måltider till någonting vackert och njutbart. En kollektion med genomtänkt design och kvalitet med blad av svenskt stål.
Förutom köksknivar kunde även EKA erbjuda andra köksprodukter som grillbestick och smarta EKA Fillet integrerad med en skärbräda. Den har sin givna plats i köket och lätt att ta med sig i båt, husvagn och ryggsäck.
EKA Fillet
Lingström Special Edition
I samarbete med stjärnkocken Christer Lingström tog EKA fram en signerad Special edition kockkniv. Christer Lingström drev på den tiden Edbacka krog i Sollentuna, och som enda restaurang i Sverige som erhållit två stjärnor i Guide Michelin.
The Lingström Kitchen serie
Efter det lyckade samarbetet med kocken Lingström föddes denna välbalanserade kollektion av köksknivar med två olika Chef's knivar, en brödkniv och allkniv. Ny design, men samma professionella funktionalitet och kvalitet.
EKA Gourmet Serie
Förvandla dina helg- och vardagsmiddagar till extraordinära upplevelser med EKAs Gourmet knivar. Ett hantverk av svenskt stål och ergonomisk handtag i elegant Masur björk från svenska skogar. År 2010 lanserades en uppsättning av nio knivar för kökets alla uppgifter och ett skärstål för att hålla dina knivar vassa.
E8 Kombikniv
2004 presenterades en helt ny typ av jaktkniv. Modell E8 utvecklades av EKA tillsammans med den svenska jägaren Thomas Ekberg.
Swingblade
2006 kom andra generationens kombikniv "Swingblade", nu med ett lås. En utveckling i samarbete med Outdoor Edge och nu började försäljningen ta fart.
EKA G3 SwedBlade
År 2012 lanserades den tredje generationens kombikniv, G3 SwedBlade med ett Cordura fodral. Här har det gjorts förbättringar på knivens form, ett "Scandi-grind" blad i ännu starkare stål och nytt handtag. Nu tredubblades försäljningen och modellen blev en av de bäst säljande och populära knivarna inom jakt.
RTG-1 Made in the USA
EKA tar fram en kniv för den amerikanska marknaden och lanserar 2016 modellen RTG-1.
EKA Butcher Set
För proffs och jägare introducerades ett färdigt set 2014 av slaktknivar för industrikök och jägare. Slaktknivarna har genomgått en utveckling med förbättrad användarvänlighet sedan de första modellerna lanserades. Vad som blev avgörande i EKAs Butcher Set succé var att man la till en buköppnare.
Fjärde generationens jaktkniv -nu ännu vassare!
EKA SwedBlade G4 släpptes år 2020. Precis som med modellen G3 används den väl beprövade och innovativa pivotmekanismen. En mekanism vars funktion kombinerar två olika blad i en och samma kniv. Förutom att vara den ultimata kniven för jägaren, då man snabbt byter mellan flåbladet och buköppnarbladet, kan man nu också demontera kniven för rengöring och sätta ihop den - helt utan verktyg. EKA1882s G4 SwedBlade - patenterad jaktkniv, unik i sitt slag.